Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Bedreigd

 

Maker(s):  Ab en Iris van der Veen


Genre:   non fictie                   Lengte:  8’


Strekking:  Een portret van de bedreigde Afrikaanse olifant waarin de jacht op de ivoren slagtanden een hoofdrol speelt.


Verhaalstructuur:   

Een prettige voice-over neemt ons mee naar Namibië en Botswana. In de nationale parken leven daar nog grote kuddes olifanten, voor ons gevoel in harmonie met de omgeving. Met schokkende beelden van de slachters en slachtoffers toont de maker ons de keerzijde. Stroperij, met als doel de ivoren slagtanden, vindt er nog steeds in groten getale plaats.

Met deze schokkende beelden probeert de maker ons bewust te maken wat de gevolgen hiervan zijn voor de dieren en de parkwachten (en daarmee ook voor de aarde). De epiloog zet alles in perspectief.


Filmische vormgeving:  

Mooie beelden van de kuddes olifanten en de tocht met de boot. Goede close-ups zoals van het wapperen van de oren en het gebruik van de slurf. Een bijzondere en spannende scène vormt het oversteken van de olifanten naar de waterplaats waarbij we een stukje van de jeep zien en zo mee kunnen voelen hoe spannend het voor de maker geweest is. Ook de functie van de slurf is goed gefilmd zoals bij het losmaken, zeven en eten van het gras. De geleende beelden van stropers vormen een keiharde overgang in het verhaal van de film en het panikerende geluid van olifanten ondersteunt de beelden enorm. Deze zijn goed kort gehouden maar hebben de nodige impact op de kijker. De montage is goed kort, de muziek wordt gewaardeerd en de geluidsmix is aangenaam met goed gebruikte stiltes.Emotie/Bijzondere kenmerken:


Vakantiebeelden zijn goed verwerkt tot een interessante film. Effectief bruikbaar voor educatiedoeleinden.Waardering in punten:   230
De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht