Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Papier maken ‘een vak apart’.

 

Maker(s): Ben Carmiggelt


Genre: non-fictie                    Lengte:  13’


Strekking: De fabricage van papier door de eeuwen heen op diverse wijzen en van verschillende materialen. Portret van “De Middelste Molen” aan de Loenense Molenbeek op de Veluwe.


Verhaalstructuur: Via de openings-set-up op de hei (pay-off: hier zit het water dat voor de aandrijving van fabrieken rond Apeldoorn zorgde) wat een inleiding vormt op de sprengenbeken en het belang ervan alsmede de uitleg over de werking van een stoommachine, komen we uit bij de gids die ons het proces van papier maken vertelt. De machinale vervaardiging en het met de hand scheppen van papier geschiedt op chronologische wijze. Ook de aanvoer van vezel voor de papiervervaardiging van vroeger en nu wordt aangehaald. Dit vormt een didactische vertelstructuur.


Filmische vormgeving:  

Zeer goed camerawerk met oog voor details en goede afwisseling in standpunten, totaal, HT en CU. Zoals bij de onderdelen van de stoommachine, voor sommigen wel een uiterst technisch verhaal, wat mogelijk ingekort kan, maar het is zeker te begrijpen. De camera zit dicht op de handeling. Ook de drone-beelden zijn mooi en rustig.

De verteller heeft een prettige en goed verstaanbare stem. Hij zorgt voor voldoende pauzes en de verschillende processen worden duidelijk en begrijpelijk uiteengezet. Het verschil tussen de 2 processen wordt goed overgebracht in beeld en verhaal. Ook de werking van de watermolen en het belang en zijn functie worden met mooie beelden uitgelegd. Onder de film door loopt een rustig muziekje dat niet opvalt. We horen weinig live geluid, wat mogelijk een bewuste keuze is.

Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een interessante film die zeker geschikt is om op scholen te draaien. Ze is van cultuurhistorisch belang. Maar is ook interessant voor een historische vereniging en kan gearchiveerd worden.

Een leuke toevoeging is dat van iedere vezel, zo ook uitwerpselen van dieren, papier gemaakt kan worden.


Waardering in punten: 224


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht