Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  De zwaan

 

Maker(s): An van Norren & Josephien Rosendal


Genre: non fictie                  Lengte:   6’30”  


Strekking: We volgen Gonneke Prak, één van de kunstenaars, die betrokken is bij het kunstproject “Heilige Huisjes“ in Amersfoort, bij de ontwikkeling en vervaardiging van haar kunstwerk voor de Evangelische Lutherse Kerk.


Verhaalstructuur:   

Chronologische drie-akten-structuur. Het verslag, over het vervaardigen van het kunstwerk en de inspiratiebron, wordt verteld vanuit het perspectief van de kunstenares. Ze heeft researchwerk gedaan naar het ontstaan van “de Zwaan” als symbool voor de Lutherse kerk.

We volgen haar in het vervaardigen van het kunstwerk en het exposeren van haar kunstwerk aan de gevel van de kerk. “Praatje bij een plaatje”.


Filmische vormgeving:  

Het openingsshot met de poster van het project is goed gekozen, alleen de aankondiging “De Stad Amersfoort” is slecht te lezen. (Deze staat ook niet in de poster die aan de kerk hangt).

Het camerawerk is veelal statisch. Kan veel dichter op de actie (zoals bij het ophangen van het werkstuk)

Gonneke begint haar verhaal heel statisch, er is wel gezorgd voor een goede achtergrond, maar verder niet zo mooi in de kadrering. Ook de locatie voegt niets toe, in (de buurt van) de kerk of van etalages had meer sfeer in de film gebracht. Er zijn wel close-ups van de schetsen, van het zwarte gansje en -als ze aan het werk is-  van de diverse momenten, Maar we missen betrokkenheid omdat we Gonneke vaak op de rug zien of en profiel. Zoals de shots bij het kastje waar haar ”Paverpol” staat, daar staat de camera niet zo goed, we zien haar daar ook een keer raar wisselen van positie. Goede afwisseling van de activiteiten. Tijdens het ophangen zijn de opnames enigszins statisch. Er is door Gonneke goed researchwerk gedaan en de legende vormt een goede basis voor haar werkstuk.

Het luiden van de klokken en de mensen die haar werkstuk bekijken is speels.  


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een leuk idee, waar cultuur en kunstenares goed in samenkomen.

We missen alleen een overzicht van de totale expositie door Amersfoort.


Waardering in punten:   203


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht