Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Bijbelmuseum Leerdam

 

Maker(s): Kees Koren en Martin Pel


Genre: non-fictie                    Lengte:  25’40”


Strekking: Het Bijbelmuseum en zijn ontstaan door de vele Bijbels, verzameld door de heer Wim van ‘t Zelfde. De passie van een verzamelaar.


Verhaalstructuur: Een documentaire, waarin de 5 W’s aan bod komen.

De eigenaar-directeur van het Bijbelmuseum vertelt, met diverse anekdotes, over het ontstaan van zijn hobby, het verzamelen van Bijbels, leidend tot het bijzondere museum dat hij hiermee heeft opgezet.

Er wordt gebruik gemaakt van de nodige inserts d.m.v. foto’s, bezoekers en nagespeelde historische momenten rond de VOC-periode. Oneerbiedig gezegd: “Een praatje bij een plaatje.” Niet oninteressant, maar wel bijna 26 minuten lang en daarmee moeilijk de aandacht vasthoudend.


Filmische vormgeving: Het registrerende camerawerk kan veel beter, de eigenaar wordt veelal opgenomen vanuit één camerapositie, en ook daar zien we soms de schoorsteenmantel aardig scheef weergegeven. Het “Tussen Kunst en Kitsch”-element, waarin iemand informatie wil omtrent zijn bijbel, wordt heel onrustig opgenomen. Het loopt ook niet overal lipsynchroon en dat is wel storend. De close-ups van gedeeltes van de foto’s zijn goed genomen, maar de foto in zijn totaal is niet altijd goed zichtbaar. Het nagespeelde historische moment van de Geuzen (door een groep reenactors) en de VOC is een aardige afwisseling maar in de aftiteling had de groep wel even benoemd mogen worden.  De natuurbeelden tussen de verhalen van de diverse Bijbels in voegen niet veel toe.

De verteller weet heel veel te vertellen maar is niet altijd goed te verstaan en komt nogal monotoon over waardoor hij de aandacht verliest.

Het bijzondere van het museum komt wel goed over door het tonen van de vele mooie Bijbels die er aanwezig zijn. Bij deze Bijbels was het verhaal beter tot zijn recht gekomen dan voor de schoorsteen. De film duurt te lang door de manier waarop het filmisch (als kijkspel) weinig interessant is opgezet.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

De doelgroep-film wordt gedragen door de inhoud van de verhalen, de bijzondere platen en het zien van de enorme diversiteit aan Bijbels die er aanwezig zijn. Het is jammer dat de eigenaar zijn verhaal niet rechtstreeks vertelt aan een bezoeker. Dat had meer interactie gegeven met de kijker.


Waardering in punten: 206


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht