Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Poorten van Amersfoort

 

Maker(s): Bert Verlinden & Koos Sportel  


Genre: non-fictie                    Lengte:   12’55”


Strekking: Promotionele rondleiding langs de historische en moderne poorten van Amersfoort.


Verhaalstructuur: Aan de hand van een voice-over leren we de Amersfoortse poorten kennen. De film beslaat twee verschillende perioden binnen de geschiedenis van Amersfoort, waarbij de poorten centraal staan. Er is gebruik gemaakt van historisch plaatmateriaal zoals oude schetsen van de stadswal met de plekken waar de poorten staan of gestaan hebben. De trein aan begin en einde maakt de structuur van de film (net als de stadsplattegrond) “rond”.


Filmische vormgeving: De voice-over heeft een prettige stem. De bijzonderheden worden goed verteld en er is veel researchwerk gedaan omtrent de bouw en de functie van de diverse poorten. Misschien pasten de moderne poorten, die in de buitenwijken staan niet zo in het hele verhaal maar dat is een keuze van de maker. Het camerawerk is in het algemeen functioneel met voldoende afwisseling. We hebben goede close-ups gezien zoals van het wapen en de menora in het hek. Ook goede tilt en pan waardoor de film misschien iets minder statisch wordt. Dat is snel het gevaar is als slechts gebouwen figureren, maar dat kan ook onrust brengen in de film. Zoom zou moeten worden vermeden, tenzij er meer informatie mee wordt verstrekt. Ook pan levert voornamelijk overzicht shots.

Het blijft allemaal zo beschouwend en weinig inlevend voor de kijker. Als amateurfilmer heb je de kans om ook het persoonlijke en sociale element te verwerken in je film, daar kan meer gebruik van gemaakt worden.

Het historische materiaal is functioneel en goed verwerkt in het verhaal. We hoorden weinig set-noise en een rustig (passend) muziekje.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een leuk onderwerp waar aandacht aan besteed is, maar een beetje “braaf” en klassiek gemaakt. Weinig onderscheidend.


Waardering in punten:   206


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht