Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Mais                                                            

 

Maker(s):  Huub Hospers


Genre: non-fictie                      Lengte: 12’   


Strekking: Landbouwonderzoeksbedrijf Delphy voert onder andere onderzoek uit naar de raseigenschappen van Europese mais. Wetenschappelijke verwerking van maïszaad tot snijmais en korrelmais wordt vertoond. Opbrengsten en ziekten van de rassen worden wetenschappelijk vergeleken. Alles tot nut van de maisproducenten.


Verhaalstructuur: Documentaire over het onderzoek naar de diverse stadia van de maïs in de onderzoeksruimte en op het veld. Deze wordt objectief verteld door 2 verschillende voice-overs. De verslagen (talking heads) worden afgewisseld met diverse werkzaamheden en andere inserts. Alles wordt op chronologische volgorde verteld, maar eigenlijk vertelt de binnenbeeldse projectleider eerst wat er later wordt vertoond.


Filmische vormgeving:  

Het camerawerk is goed. Hij zit geregeld goed op de actielijn. Er zijn mooie totalen van de machines op het land maar ook goede close-ups van het vullen van de zak met zaden en het zaad in de zaaischijf. Ook de dronebeelden zijn goed.

Alleen bij het eerste verhaal van de projectleider (die erg statisch overkomt en steeds vanuit één camerastandpunt genomen wordt) kijkt de verteller de verkeerde kant op (uit beeld). Dat komt vreemd over. Hij had aan de andere kant in beeld moeten komen (met meer ruimte voor zijn gezicht). Als hij de tweede keer in beeld komt staat hij wel goed. De tweede voice over komt niet in beeld. De stemmen zijn niet zo prettig om naar te luisteren. De man raffelt zijn verhaal wat af op een monotone hoogte. Bij de vrouw horen we veel geruis en dat stoort ook. De tekst is van tijd tot tijd (te) specialistisch.

Er wordt muziek toegevoegd, maar of het echt is toegevoegd is de vraag. Het is goed dat we ook de set-noise te horen krijgen.

Voorde doelgroep zal het wel duidelijk zijn maar de kijker blijft met veel vragen zitten over het gebruik van deze mais? Consumptie? Veevoer?


 Emotie/Bijzondere kenmerken: Naast de beelden omtrent de maïsverwerking komt de film ook over als een promotiefilm voor de firma. Pas op dat dit niet de indruk geeft dat het hier gaat om een commerciële film. Het is een echte doelgroep­promotiefilm, die minder geschikt is voor een algemeen publiek.


Waardering in punten: 208


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht