Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Guggenheim

 

Maker(s): Ruud Gubbels


Genre: Non-fictie                    Lengte:   6’45”


Strekking: Een documentaire over het ontstaan van het Guggenheim museum in Bilbao, over de architect Frank Gehry en de maatschappelijke gevolgen voor de stad van de aanwezigheid van dit Solomon R. Guggenheim Foundation-project. Van slapende provinciestad naar jaarlijks 1 miljoen bezoekers.


Verhaalstructuur: De documentaire behandelt drie elementen:

1. Het werk van de architect Frank Gehry,

2. Het ontstaan en de bouw van het museum Guggenheim en

3. De ontwikkeling die de stad daardoor doormaakt.

Die opbouw wordt goed weergegeven door eerst de oude en later de nieuwe projecten binnen de stad. Het geheel wordt aan elkaar verbonden door een voice-over. Er is gebruik gemaakt van extern materiaal zoals diverse foto’s en (moderne) zwart-wit opnamen. Vanuit de stad komen we bij het gebouw en verkennen daarna de binnenzijde.


Filmische vormgeving:  

Er is veel aandacht besteed aan het zoeken naar (een evenwicht tussen) extern beeldmateriaal en eigen materiaal. De kwaliteit van het externe beeldmateriaal is niet overal mooi, zoals bij de foto van Solomon Guggenheim aan het eind van de film, dat is jammer. Hier wreekt zich het gebrek aan planning voorafgaand aan het opnemen van de film, waardoor veel fotomateriaal gebruikt wordt waar live-opnamen van de stad te maken waren. Er is veel researchwerk gedaan. De beelden van de camera­man zijn goed. We zien een mooi beeld van een van de doorkijkjes in het museum. De tilt ups worden goed afgewerkt, alleen heeft de maker bij het tonen van de zalen met de schilderijen de neiging om in het plafond te eindigen. Er wordt ook wel erg veel gebruik gemaakt van de pan, tilt en zoombeweging, dit is om toch enige beweging te krijgen in de statische beelden van het gebouw, maar probeer daar een andere oplossing voor te vinden, door boeiende close-ups. Het externe materiaal is functioneel binnen het verhaal. De film is goed gemonteerd en het verhaal wordt boeiend verteld door een goede voice-over. De passende muziek herhaalt zich wel erg vaak.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een goede weergave over een minder bekende foundation die toont dat kunst een grote invloed kan hebben voor de ontwikkeling tot welvaart binnen een stad.


Waardering in punten:   223


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht