Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  De adviezen van Baldra

 

Maker(s):  Wim Noback


Genre:   non-fictie                   Lengte:   15’


Strekking: Een persoonlijk reisverslag van Ermelo naar Noorwegen.


Verhaalstructuur: Een vakantieverslag. De reis start bij de galerij van het Raadhuis in Oslo, de reden daarvan is dat de maker alle bezienswaardigheden, die hij in Noorwegen gaat bezoeken wil koppelen aan de mythologische kunstwerken die hij daar in de galerij heeft gehangen met behulp van Photoshopping. Ieder kunstwerk vormt een ”kapstok” die hij symbolisch overzet in de reële omgeving zoals “het Vikingschip”, dat gezet wordt naast de overtocht met de Ferry. Dat is mooi gevonden, maar het is wel vreemd dat de camera na de inleiding in Oslo weer teruggaat om het gezelschap in Ermelo op te halen. Dat vertraagt de film.

Alle bezienswaardigheden worden aan elkaar verbonden door het verhaal van de voice-over.


Filmische vormgeving:

Het is moeilijk om in Noorwegen geen mooie beelden te schieten. Toch is dat soms gelukt. Het gebruik van de zoomknop maakt daar onderdeel van. Het camerawerk is op andere momenten in orde met voldoende afwisseling in camerastandpunten in totaal, HT en CU. Er worden echter veel beelden toegevoegd van het landschap vanuit de rijdende bus, wat soms wat onrustig overkomt en overbodig is. Bij het tonen van de smalle weg via de voorruit van de bus is het wel functioneel en goed gedaan, maar zijwaarts is geen fraai gezicht. Een mooi shot is de overgang van de schets van een staafkerk naar de constructie in de kerk zelf (vermoedelijk eigen computerwerk, wat overigens zeer kundig gemaakt is). Het werken met de foto’s in de galerij is ook creatief gevonden.

De muziekkeuze is met zorg gedaan zoals operamuziek, maar niet alle muziek wordt gewaardeerd. De stem van de voice over komt goed over.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een leuk idee om op deze manier een ander tintje te geven aan je vakantiefilm. Voor familie, vrienden en bekenden een mooie reisverslag.


Waardering in punten:   212


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht