Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Uitzicht  


Maker(s):  Bert  Verlinden


Genre: Fictie                      Lengte:   7’40”


Strekking: Een vrouw in “eikelland” neemt een dapper besluit en stapt uit een uitzichtloos huwelijk naar uitzicht biedende persoonlijke vrijheid.


Verhaalstructuur: Drie akten-structuur. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de vrouw. Zij ziet geen uitzicht meer in de relatie met haar man. Als ze besluit het huis te verlaten krijgt ze een viertal flashbacks van hun relatie, waarmee het verhaal aan de kijker wordt verteld. De karakters en hun rolverdeling worden goed neergezet. Maar er zijn toch wel enkele ongeloofwaardige ontwikkelingen (aanknippen van het licht, dichtritsen van de koffer, zonder dat de man een vin verroert). Die spanningsopbouw kan daar vergroot worden.

Eenmaal buiten bevrijdt ze zich van alle oude banden, als symbool gooit ze de sleutel terug door de brievenbus, gooit haar oude kleding in de gracht en laat de lege koffer achter.

Dansend gaat ze een nieuwe toekomst tegemoet, met een nieuw uitzicht. Het lijkt erop dat de film een stukje scenario mist om geloofwaardiger te zijn.


Filmische vormgeving:  

Goed camerawerk, snelle wisseling van camerastandpunt zoals in de slaapkamer en mooie kadrering zoals op de brug met het legen van de koffer. Functionele close-ups, zoals het vallen van de rekening. Snelle montage bij de diverse flashbacks zoals de mislukte vrijpartij in bed. Goede belichting als zij in bed ligt bij de opening en bij de spiegel. Maar de hele lichte slaapkamer als ze de deur uitgaat, komt niet overeen met de vorige belichtingen.

Prachtig shot, met grote leegte achter haar in de spiegel. Dat lege leven gaat ze achter zich laten. Dit is betekenis geven door en met de camera! Als ze aan het eind van de lange gang de deur opent staat dat symbool van de lange weg die ze in het huis afgelegd heeft. Haar (ingehouden) woede in de keuken wordt goed weergegeven door het mes en de wortel in haar hand. De belichting (vanuit de afzuigkap) had daar wat beter gekund.

De montage bij het weggooien van de kleding (andere dan is ingepakt, lijkt het) waar veel overgangen in verwerkt zijn, geeft extra vaart in haar handeling. Technisch is de film wel in orde, maar in het scenario zitten wat vraagtekens omtrent de geloofwaardig­heid. Door gebruik van de fades om flashbacks aan te kondigen moet de film steeds weer op gang komen. Het spel van de vrouw is goed. Het probleem zit in het slot van de film waar het scenario vreemde keuzes maakt. Waar staat de weggegooide kleding symbool voor? Goede muziekkeuze.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een zwaar onderwerp is vlot (misschien iets te vlot) neergezet. Er zit te weinig spanning in de film.


Waardering in punten:  235


De jury:

Hay Joosten

Bianca van Gelderen

Miep WolffTerug naar overzicht