Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Werklust

 

Maker(s): Adrie Bijsterbosch


Genre: non-fictie                    Lengte:   12’


Strekking: Promo over de korenmolen Werklust in Oene. Geschiedenis van de molen en uitleg van de techniek en plaatsing van de molen in breder (historisch) perspectief.


Verhaalstructuur: In drie delen legt de film de geschiedenis uit van de molen, de werking van de molen met duidelijke beelden van een bouwtekening en live-beelden van de werkende molen en de geschiedenis in breder historisch perspectief. We horen diverse keren dat er ook een tweede voice gegevens toevoegt aan het verhaal. Hij neemt meer de historische elementen voor zijn rekening. We hebben dan alleen een stijlbreuk bij het verhaal “het malen voor de Prins”. Er wordt gebruik gemaakt van een bouwtekening en wat historische foto’s.


Filmische vormgeving: Het camerawerk is goed gedaan. We zien direct al de molen in totaal, HT en dan close, maar ook binnen zijn er diverse goede close-ups gemaakt van de draaiende delen. Bij het naar binnengaan van de molen had de maker beter even een binnen shotje (bij de trap) kunnen maken, nu staan we gelijk weer buiten boven op de molen. Illustratieve beelden van het omkruien, het zeil aanbrengen, het malen etc. De molenaar heeft een goede stem en kan het duidelijk uitleggen, maar de stem van de tweede voice over komt niet zo goed over. Uitleg van het proces van aandrijven, via de bouwtekening, en het malen via live beelden geven een goed inzicht van de werking van graan tot meel. Daarbij zien we ook een goede belichting in de molen zoals bij de steenkuip, maar ook boven. Het gebruik van de tekening en foto’s is functioneel en goed gedaan. De anekdote over de zin “malen voor de prins” is een aardige toevoeging. Muziek niet altijd goed gekozen.

De titel van de film komt terug in de naam van de molen.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een goede instructiefilm, ook bruikbaar voor educatieve zaken. En als promo voor de molen. Geschikt voor historische vereniging of archief.


Waardering in punten: 219


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht