Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Disney parade

 

Maker(s):  Jan van der Velde


Genre:  non-fictie                    Lengte:   5’25”


Strekking: De optocht neemt een loopje met de filmer.

Registratie van de wagens en Disney-figuren tijdens de parade in Disneyland.


Verhaalstructuur:  

Een opeenvolging van de diverse wagens en figuren zonder aanvullende tekst of commentaar. Het is geheel gefilmd vanuit het perspectief van de camera­man. Er wordt echter geen verhaal verteld: “en, en, en” is geen verhaal maar een opsomming. Een verhaal moet een reden, een aanleiding hebben en dan (liefst spannend) uitgewerkt worden.


Filmische vormgeving:  

Het camerawerk is registrerend, de wagens worden goed weer gegeven met oog voor detail, die ook vrij close getoond worden zoals bij de draak.

De camera­man had een goed plekje gevonden en weet dat hij met vaste belichting moet werken, wil hij in tegenlicht nog kleurrijke beelden krijgen. Maar hij filmt vanaf dezelfde (oog)hoogte. Ook daarin is meer afwisseling en spanning aan te brengen.

Leuk shot is de close up van Micky met een camera in het toegangshek.

De montage is technisch goed gedaan. Maar we missen de interactie met het publiek en de reactie van het publiek bijv. een close up van genietende kinderen. We zien Pinokkio naar een kind toelopen maar de interactie missen we. Film is emotie!

De muziekkeuze is de set-noise en muziek ter plekke. Dat is verbrokkeld door de montage. Een doorlopende geluidsband van een deel van de parade is beter. Hier is dat goed te doen (geen muzikanten in beeld), zonder dat iemand het merkt. “Film is illusie” en de maker bepaalt wat “realiteit” is.

Aan het slot wordt de betovering verbroken en komt de werkelijkheid in beeld. Dat komt een beetje vreemd over. De lengte van de film is goed gekozen.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een leuke herinnering voor degenen die in Disneyland geweest zijn.


Waardering in punten:   194


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht