Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Glas!!!Anders!!!!

 

Maker(s): Cees Stroo


Genre: non-fictie                     Lengte:   10’07”


Strekking: Het vervaardigen van een glasobject als demonstratie in een glasblazerij.


Verhaalstructuur: Er is niet echt een begin: waar zijn we? De 5 W’s worden niet ingevuld. Het volgen van een demonstratie glasblazen en -bewerken in het Nationaal Glasmuseum (volgens de T-shirts) geschiedt chronologisch. Wat we zien wordt niet van commentaar voorzien. De beelden moeten voor zichzelf spreken. Het doel van het stukslaan van een glasobject komt pas veel later terug als het gegoten wordt in de open glasbol. Maar we zien geen gereed product en de film is daardoor niet “af”. Er is dus geen inleiding en geen slot aan de film en daarmee mist de film belangrijke onderdelen. Verhaalstructuur gaat over: wat wil je vertellen en hoe vertel je het? Advies: maak een plan, ook als je toevallig iets interessants tegenkomt! Dan maak je een plan al improviserend. Maar vergeet de 5 W’s niet zonder reden.


Filmische vormgeving: Het camerawerk is goed, we zien voldoende afwisseling tussen totaal, half-totaal en close-up. Goede close-up van het verwarmen van het glas in de oven en het rollen van het glasobject over de tafel. Ook een goed shot van de samenwerking van 2 glasblazers.

De keuze voor deze titel is niet terug te vinden in het vervolg. Het is een bijzondere demonstratie, maar glaswerk van dit kaliber wordt wel vaker gemaakt. Het opbrengen van het poederglazuur via een zeef op het project is goed opgenomen.

De muziek is nietszeggend maar wel aanwezig. Er ontbreekt set-noise of een voice-over, die er wat meer over vertelt en het geheel wat boeiender had gemaakt. Veel gemiste kansen daardoor. De kijker had misschien best wat meer willen weten omtrent de vrouw, de samenstelling van het glas, glazuur, gebruikte chemicaliën enz. Of je moet een “kunstfilm” maken, waarop muziek gesneden wordt zoals in Bert Haanstras “Glas”. Maar dit is meer een documentaire en dat vereist andere technieken van de filmer. Dan kunnen veel ongeveer dezelfde handelingen achterwege blijven. Daar wordt het tempo van de film hoger van.

De montage is rustig in het tempo waarin het werk plaatsvindt. Geen interactie met de toeschouwers, ook dat was een mooie aanvulling geweest. Nu zijn ze een storende factor in beeld. Het slot is ook wat vreemd, wat gebeurd er in die oven waarin het object verdwijnt, wat is het uiteindelijke resultaat?


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een leuke herinnering aan een demonstratie maar zonder enige betrokkenheid en interactie met de makers en het publiek, zodat het statisch en onpersoonlijk overkomt. Een vrouwelijke glasblazer was ook een interessante insteek geweest.


Waardering in punten:  200


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht