Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: De Veluwse Midwinterhoornblazers

 

Maker(s): Herman Spijker


Genre: non-fictie                     Lengte:   29’52”


Strekking: Geschiedenis, vervaardiging en bespeling van de midwinterhoorn en het sociale aspect van de vereniging. Een folklore herleeft en is dankzij de inspanningen op de Nationale Erfgoedlijst geplaatst. De makers nemen (te) veel hooi op de vork en dat weerspiegelt zich in de lengte van de film. In een aantal films opsplitsen is beter.


Verhaalstructuur:   

Het verhaal is uit veel verschillende elementen opgebouwd. Je krijgt dan films binnen een film. Een intro met korte stukjes uit de totale film. Diverse interviews. Uitleg omtrent de vervaardiging van een midwinterhoorn en de groep midwinter­hoorn­blazers tijdens hun optreden en samenzijn. De verschillende elementen worden wel afwisselend weergegeven, maar de structuur van de film lijkt niet erg doordacht.

Een voice-over verbindt de diverse elementen aan elkaar.

Er is veel aandacht besteed aan het researchwerk en het culturele en sociale aspect komt goed over.


Filmische vormgeving:  

De intro is vlot gemonteerd en we zien daar ook goede afwisseling tussen totaal, half-totaal en close-up. Maar daarna komt er een lang interview, dat statisch gefilmd wordt aan een tafel met veelal hetzelfde camerastandpunt. Weinig close-ups en volgepropt met (best goede) gegevens, die de kijker allemaal niet gaat onthouden.

Het geheel is ondertiteld. Bij het interview met de maker van de hoorn zien we meer betrokkenheid en dit geeft gelijk een boeiender verhaal.

De beelden lijken niet overal goed scherp. We horen geregeld het live-geluid van de midwinterhoorn maar wel vaak dezelfde melodie.   

Bij het vervaardigen van de hoorn zien we enige afwisseling van camerastandpunten en close-ups, maar het kan allemaal nog actiever en meer betrokken: kruip op de handeling, maak close-ups van handen en gezichten, cutaways en maak gebruik van de actielijn.

De film is eigenlijk te lang voor het onderwerp. Het kan vlotter gemonteerd worden maar veel beelden kunnen ook weggelaten worden, zoals bij het uitgebreide interview aan het begin.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Het onderwerp is interessant en van cultuurhistorisch belang. Er is veel aandacht aan besteed en voor de doelgroep zeker een mooie herinnering. Ook voor het archief van de vereniging of Historisch (film)Archief.


Waardering in punten:  196


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht