Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Innocent Victims


Maker(s):  José Bibian


Genre:  Fictie                     Lengte:   10’20”


Strekking: Onschuld in de hoofdrol. Onschuldigen zijn vaak slachtoffer, maar kunnen schuldige omgeving ook een lesje leren.


Verhaalstructuur: De speelfilm wordt verteld vanuit het perspectief van een klein, onschuldig meisje. Een gedeelte van de film wordt parallel gemonteerd zoals bij de ruzie van de ouders, die doorgaat als het meisje wegloopt, het hondengeblaf, dat een zoektocht suggereert, het zoeken naar het meisje als de zwerver op pad is om haar terug te brengen. Tegen haar zin tot ze haar ouders ziet. Goede set up naar de blijdschap die ze toont als de zwerver later bij haar thuis komt.

De inleiding: de ruzie tussen twee ouders in het bijzijn van een klein meisje doet het meisje besluiten om weg te lopen.

Het middenstuk heeft diverse wendingspunten: als het meisje een zwerver tegenkomt en met hem meegaat naar zijn onderkomen, een plek onder de brug. Als de man op de fiets het meisje herkent via Amber Alert en zij dus gevonden wordt en als de zwerver meegenomen wordt.

Het slot geeft een happy end, waarbij het meisje in de armen van de (onschuldige) zwerver valt, waar ze vriendjes mee geworden was. De titel wordt dus 2x ingelost.


Filmische vormgeving: In de film wordt niet gesproken en daarmee is het dus een prima beeldverhaal. Het camerawerk is prima, de beelden van het eenzame meisje met haar koffertje en de beelden onder de brug. De camera geeft vorm aan het verhaal en neemt standpunten in, die het verhaal versterken. Bij de tafelscène in het begin zou een standpunt met Rune tussen haar ouders nog sterker werken.

De belichting is ook goed gedaan, vooral de scene onder de brug als het meisje ligt te slapen en de zwerver over haar waakt. En als zij bij de zwerver op schoot geniet van zijn lange baard.

Het geluid past overal goed bij de gebeurtenissen. Buitenbeelds hondengeblaf versterkt de spanning.

Het spel van de zwerver en het meisje zijn zeer goed (meisje kan zichzelf zijn). Het karakter van de zwerver is wat te verzorgd gecast. Baard, overhemd en fiets zijn te goed voor een juiste karakterisering.

De zorgzaamheid van de zwerver wordt goed neergezet en het moment dat het meisje begint te huilen is erg goed gespeeld(?)


Emotie/Bijzondere kenmerken: Een goede speelfilm waarin de onschuld goed wordt neergezet en een hoofdrol krijgt toegedeeld. Het natuurlijke spel van Rune verdient hoge waardering.

De noodaak en het succes van functie van het Amber Alert wordt goed weergegeven en verwerkt in het verhaal.


Waardering in punten:   250


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht