Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel: Eiland 56

 

Maker(s): Rob Broek


Genre: fictie, animatie                      Lengte:  9’


Strekking: Als je moet overleven, heb je niets aan een stofzuiger, broodrooster of een strijkijzer. De lotgevallen van een drenkeling op een onbewoond eiland; vele problemen en verassingen volgen. Is de vrouw de redding van de drenkeling? Met zijn tweeën betekent nog minder water, eten, enz. Hoe loopt dat af?


Verhaalstructuur: Drie-akter structuur. In de introductie wordt het loze bestaan van de drenkeling getoond. De ontwikkeling biedt een krat met veelal nutteloze inhoud en gevechten tegen vijanden, honger en dorst. Een passerende boot laat hem links (eigenlijk rechts) liggen. Hij ziet het niet meer zitten, maar de haai brengt hem op andere gedachten. In de Afwikkeling spoelt een vrouw aan en na enige strubbeling zien we een happy end. Een korte speelfilm vanuit het perspectief van de drenkeling, die toch wat lang wordt door de opsomming van alle problemen, ontstaan met het aanspoelen van de kist.


Filmische vormgeving: De opening met de animatie die in het eiland verschijnt is al erg leuk. Maar als dan blijkt dat de gehele film een animatiefilm is, worden we verrast. Leuke tekeningen en animaties volgen elkaar op. Goed camerawerk. Er wordt geregeld een ander camerastandpunt aangenomen. Er zijn close-ups zoals in de boom, de dobber en de fles. Wel een eenvoudige getekende animatiefilm (niet-filmisch).

De belevenissen zijn ook goed gevonden zoals het terugkomen van de fles, de voorbijvarende boot en de vallende kokosnoot.

Goed dat we alleen het ruisen van de zee horen en een klein beetje tekst en zelfs die was niet direct noodzakelijk. Muziekkeuze kan niet beter.

Voldoende humor in de film wat ook erg goed is gedaan.  


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Een originele film met humor, maar voor volwassenen misschien net iets te simpel.


Waardering in punten:   230


De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht