Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Wat ruist er…

 

Maker(s):  Wim Noback


Genre: Fictie                      Lengte:   8’


Strekking: Krokodillentranen om een verloren hoofdprijs. Een creatieve wijze om het Natuurpark Lelystad onder de aandacht te brengen.Verhaalstructuur: Drie-akter speelfilm met drie verhaallijnen: de mannelijke hoofdpersoon op zoek naar een passende spreuk, de oma met haar kleindochter op zoek naar? en een groene opblaaskrokodil met eigen subjectieve verhaallijn.

Introductie: vanuit het perspectief van de mannelijke hoofdpersoon wordt de kijker via de krant op de hoogte gebracht van de wedstrijd.

Middenstuk: het oplossen van de wedstrijd, die onderbroken wordt door een onverwachte wending. Wendingspunten zijn o.a. het woord “rondvlucht”, de set up van oma en kleindochter, het verschijnen van de krokodil. Slot: het te kijk gezet worden door de oplossing, weer uit de krant, die winst geeft bij de wedstrijd. De film is rond.

Mooie set-up /pay-off combinaties: wat zoeken oma en haar kleinkind: de groene krokodil, wat bedreigt de mannelijke hoofdpersoon: de groene krokodil. Werkt dit naar de kijker? Niet voldoende in dit geval.

Het scenario is leuk bedacht en een leuke manier om het park onder de aandacht te brengen van de kijker.


Filmische vormgeving: Goed camerawerk, zowel aan de tafel met goede over shoulder-opnamen als in het park van de dieren. Goede close-ups zoals bij het lezen van de advertentie van de wedstrijd en de wedstrijdpapieren die achterblijven bij de vlucht van de man. Set-up van de zoekende oma en kleinkind worden goed uitbetaald bij het winnen van de wedstrijd. De suspense kan nog verder uitgebuit worden. Je denkt eerst dat een wisent achter de man aanzit, dan een wild zwijn en vervolgens een Przewalskipaard. Maar er zit in 6 scènes geen spanningsverhoging in. De groene krokodil is dan wat overacted. Bij het onheilspellende geluid verwacht je ook geen opblaaskrokodil uit de bosjes. De muziek is goed gekozen, het voortgaan van de tijd.


Emotie/Bijzondere kenmerken: De ‘monologue intérieur’ kom je niet zo vaak tegen in de amateurfilm. Er zijn enkele drop-outs te zien in de film, die gekarakteriseerd worden door een sheet “Media offline” (met opvallende Chinese en Koreaanse vertaling).


Waardering in punten: 218   De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht