Boswachterveld 206    7327 JS Apeldoorn     tel.: 055- 533 7853     e-mail: infovaac@gmail.com

Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten

welkom de VAAC bestuur VAAC projecten agenda contact info leden linksNOVA Midden Nederland                          


Juryrapport  regiofestival 2018Titel:  Verslaafd

 

Maker(s): John de Haan, Feike de Jong & Christiaan Plug


Genre: fictie                     Lengte: 1’50”


Strekking: Gameverslaving doet hoofdpersoon belanden in zijn game.


Verhaalstructuur: Korte speelfilm. In verhouding zeer lange inleiding (45s.): het thuiskomen van de jongen. Middenstuk (50s.): het gamen en letterlijk opgeslokt worden door de game. Slot (10s.): de bevestiging van de verslaving van de jongen.

Alles wordt wel heel erg uitgebreid neergezet en is te traag voor de actiesnelheid waarmee jongeren werken. Het verhaal wordt weinig invoelend of spannend verteld. In het middenstuk gebeurt te weinig. Er is geen gevecht, weinig actie, geen aanleiding om te vermoeden dat de jongen “opgeslokt” wordt. De spanning van de hoofdpersoon druipt er nu ook niet meteen vanaf. Wat is het verhaal? Een jongen, die in zijn computer wordt gezogen is nauwelijks een verhaal. Het is een gegeven. Maak het verhaal spannend(er). Wat is de reden, wat is de aanleiding? Laat dat zien en breng emotie in door spannende momenten te creëren, waar het net goed/mis gaat. Dan maak je een betere speelfilm.


Filmische vormgeving: Goed camerawerk, afwisseling in standpunten en goed gedacht om de close-ups zoals bij de sleutel en het slot en bij de computer. Zijn de ketting en de leiband bewust aan de deur gehangen om als symbolen te dienen voor de verslaving van de jongen?

Goed gewerkt met special effects, zoals de hand door de computer en het zweven door de ruimte. Goede muziek en goede belichting. Kan veel vlotter gemonteerd worden. Parrallel-montage is OK. Close-ups van gezichten is nodig voor meer spanning; niet over shoulder filmen als er geen tegenspeler is.


Emotie/Bijzondere kenmerken:

Iets inkorten, bv het aanfietsen en all handelingen erna eruit laten,  en dan is het  een prima 1 minuut film voor het 1 minuutfestival.


Waardering in punten:  202De jury:

Hay Joosten

Bianca van gelderen

Miep Wolff

Terug naar overzicht